ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι ειναι η παρακεντηση Θυροειδους;

Η παρακέντηση θυρεοειδούς δια λεπτής βελόνης (FNA) είναι η προτεινόμενη διαδικασία για τη διαφοροδιάγνωση των όζων του θυρεοειδούς αδένα. Η παρακέντηση θυρεοειδούς δεν είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ασθενείς με οζώδη βρογχοκήλη, αλλά χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι η εξέταση μέσω της οποίας παραλαμβάνονται σκευάσματα με θυροειδικά κύτταρα και αποστέλλονται προς κυτταρολογική εξέταση.

Το ζαχαρο μου ειναι το πρωι λιγο πανω απο 100 mg/dl. Χρειαζομαι ελεγχο;

Πρωινή τιμή γλυκόζης πάνω από 100 mg/dl απαιτεί έλεγχο με καμπύλη γλυκόζης καθώς μπορεί να υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης, ή προδιαβητικές καταστάσεις όπως είναι η Παθολογική γλυκόζη νηστείας και Παθολογική ανοχή στη γλυκόζη.

Εχω κανει μετρηση οστικη πυκνοτητας και μου ειπαν οτι εχω οστεοπενια. Πρεπει να παρω αντιοστεοπορωτικη αγωγη;

Ειδική αντιοστεοπορωτική αγωγή δίνεται μόνο στην οστεοπόρωση και όχι στην οστεοπενία. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος μπορεί να δοθεί αγωγή.

Εχω οζους στο θυρεοειδη. Πρεπει να παρω αγωγη;

Αν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι φυσιολογική, αν οι ορμόνες δηλαδή είναι εντός φυσιολογικών ορίων τότε δεν πρέπει ο ασθενής να λάβει αγωγή.

Παιρνω θυροξινη και εμεινα εγκυος. Θα πρεπει να σταματησω το φαρμακο;

Στην εγκυμοσύνη, οι ανάγκες της εγκύου σε θυροξίνη αυξάνονται. Όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσετε το φάρμακο αλλά θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ενδοκρινολόγο σας για να αναπροσαρμόσετε τη δόση της θυροξίνης.

Εμφανισα ξαφνικα τριχοφυϊα σε σημεια του σωματος που δεν ειχα ποτε πριν. Θα πρεπει να κανω ορμονικες εξετασεις;

Η εμφάνιση ανεπιθύμητης τριχοφυΐας συνδέεται με μια σειρά ορμονικών διαταραχών όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σύνδρομο Cushing κά. Επομένως, είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος πριν προχωρήσετε σε αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με κάποια  αποτριχωτική μέθοδο.

Το τελευταιο διαστημα εχω προβληματα στη σεξουαλικη μου ζωη ενω με τη συντροφο μου ειναι καλά. Μπορει να ειναι θεμα ορμονων;

Η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη Libido μπορεί να συνδέεται με μια σειρά ενδοκρινολογικών νοσημάτων. Ο ορμονικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να αποκλεισθούν πιθανά αίτια.

Ο βελονισμος αποτελει ιατρικη μεθοδο;

Ο Βελονισμός αποτελεί εγκεκριμένη ιατρική μέθοδος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) . Έχει συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις και θα πρέπει να γίνεται υπό σωστές συνθήκες και από ιατρικό προσωπικό.

Θελω να χασω κιλα με τη μεθοδο του βελονισμου. Αρκει ο Βελονισμος;

Ο βελονισμός θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, μειώνοντας το αίσθημα πείνας και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. Από μόνος του όμως δεν είναι αρκετός. Στην απώλεια βάρους, σημαντική είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος αδυνατίσματος και αερόβιας άσκησης.

Υπαρχει συμβαση με τον ΕΟΠΠΥ;

Το ιατρείο είναι πιστοποιημένο με τον ΕΟΠΥΥ  για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.

Η μοναδική χρέωση αφορά την επίσκεψη στο ιατρείο.